luni, 4 mai 2009

Povesti din Muscel : NISTE LUMINA


Tanti Leana s-a stins fara lumina.
S-a nascut in Muscel, ca mai toata lumea de aici, in casa mica a lui Nea Lazar. Pana sa se vanda casa mai venea pe acolo. Desi casa era pustie de 10 ani si darapanata era acolo o camera cu un pat in care se mai odihnea lumea. Sa mai fie casa locuita un pic. Nea Damian mai venea si el pe aici sa mai stea din cand in cand in casa parinteasca.

Tanti Leana ramasese singura de multa vreme. Copiii in targ si jos la Moroieni. Ar fi vrut si ea sa plece din Muscel, ar fi vandut cuiva ca sa se coboare mai repede. Nu a mai avut timp.
In iarna au gasit-o cazuta pe pietrele din fata casei. Murise de 2 zile si ar mai fi stat asa daca nu ar fi fost vaca ce se vroia mulsa, hranita si care a atras atentia vecinilor.

Tare se temea sa nu moara singura si fara lumanare. Dupa ce a murit in pod au gasit doi saci cu lumanari si chibrite... sa fie. Pentru cand va avea si ea nevoie. Mereu cumpara lumanari si chibrite de pe la manastiri. Niste lumina si pentru ea.

4 comentarii:

  1. La mine acasa, cand mergi la cimitir sa "faci mormintele", te uiti si pe la mormintele vecinilor de care nu se mai grijeste nimeni. Si-ti faci o pomana curatind iarba de pe mormantul unui strain. Apoi, ii aprinzi o lumanare cand mai vii la "ai tai". Poate c-ar trebui sa ne grijim si noi de sufletul (si teama) femeii asteia. Si sa ii aprindem o lumanare.. care mai trece p-acolo...
    ps: frumoase portrete si istorii. imi place turnura cu iz de monografie. abia astept alte posturi pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ steluta: da, o sa trecem pe acolo sa lasam niste lumina pe prispa.... conturul locului se prinde mai bine din obiceiurile oamenilor amestecate cu formele de relief. speram sa iasa cat mai realist si mai seducator ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. si uite cum peste ani, din seninul noros al muscelului, reapare notiunea de matrice stilistica... bine feteleee!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce triste sunt aceste relatari rupte din realitate. Casa asta e asa de frumoasa si in acelasi timp trista mai ales dupa ce am citit despre tanti Leana :(
    Am ajuns aici dupa ce cautam informatii despre Campulung Muscel de Arges :)
    Aurel Radu

    RăspundețiȘtergere