luni, 18 mai 2009

POVESTEA VORBEI- ep.2



Nea Romica Gurgu ne-a invatat ieri 3 lucruri, cica:

- "logodan " (in petit) sa pleci de dimineata
- la petrecere sa te duci la sfarsit
- cand te iei la un joc de noroc sa joci cu cel mai bun

luni, 4 mai 2009

Povesti din Muscel : DOUA "CLOAPOTE"




Adica doua clopote. Din alea, mari de vaca, talangi in toata regula.

Doua "cloapote" despart 2 frati de mai bine de 30 de ani. S-ar zice ca e lumea ambitioasa...nu se lasa usor la impacare pe aici.
Doi frati s-au certat pe aste doua lucruri acum ceva vreme. Unul l-a lasat in grija la altul, omul nu si-a mai amintit - poate sa i le fi luat si lui cineva?!- sau o fi avut o trebuinta mai mare decat frate-su al mic....ei bine din aceasta isprava au ramas asa. Certati si ambitiosi.

Trec unul pe langa altul cu greu, nu i-am vazut vorbind pana acum. Unul din ei a coborat in Moroieni, prinde turistii turtiti de rucsaci pe la fantana cu salcie si ii intreaba de afaceri. De pamant. Nu vor sa cumpere?? Ieeeeeftin.... timp sa ai.

Nea Gicu si Nea Torica s-au suparat de la doua "cloapote" si cam atat in esenta....mult am stat perplexa dupa ce am auzit povestea. Ca doar nu ai vazut asa ambitie si cearta din nimic, care sa nu treaca atat amar de vreme.
Mai tarziu am inteles ca nu clopotele se pierdusera intre frati, ci increderea. Neincrederea a paraginit sufletul de a ajuns in "parloaga", ca pamantul neingrijit, singur si invrajbit cu samanta buna.

Povesti din Muscel : NISTE LUMINA


Tanti Leana s-a stins fara lumina.
S-a nascut in Muscel, ca mai toata lumea de aici, in casa mica a lui Nea Lazar. Pana sa se vanda casa mai venea pe acolo. Desi casa era pustie de 10 ani si darapanata era acolo o camera cu un pat in care se mai odihnea lumea. Sa mai fie casa locuita un pic. Nea Damian mai venea si el pe aici sa mai stea din cand in cand in casa parinteasca.

Tanti Leana ramasese singura de multa vreme. Copiii in targ si jos la Moroieni. Ar fi vrut si ea sa plece din Muscel, ar fi vandut cuiva ca sa se coboare mai repede. Nu a mai avut timp.
In iarna au gasit-o cazuta pe pietrele din fata casei. Murise de 2 zile si ar mai fi stat asa daca nu ar fi fost vaca ce se vroia mulsa, hranita si care a atras atentia vecinilor.

Tare se temea sa nu moara singura si fara lumanare. Dupa ce a murit in pod au gasit doi saci cu lumanari si chibrite... sa fie. Pentru cand va avea si ea nevoie. Mereu cumpara lumanari si chibrite de pe la manastiri. Niste lumina si pentru ea.